İş Kazaları ve Tazminat Hakları Gaziantep işçi Avukatı

İşçinin Hafif Kusuruyla Gerçekleşen İş Kazası

İşçinin Hafif Kusuruyla Gerçekleşen İş Kazası, Tazminatsız İşten Çıkarılma Sebebi Olur mu?

İş kazası sonucu iş akdinin feshedilmesi, iş hukuku uygulamasında sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak, iş kazasına neden olan işçinin davranışının derecesi fesih işleminin haklı ya da geçerli olup olmadığını belirlemede kritik öneme sahiptir. Bu yazıda, işçinin hafif veya tali kusuruyla iş kazasına neden olduğu hallerde işverenin tazminatsız fesih yapıp yapamayacağı, hangi koşullarda geçerli fesih yapabileceği ve işçinin tazminat haklarını kaybedip kaybetmeyeceği, yargı kararları ışığında incelenmektedir.

İşverenin Haklı ve Geçerli Fesih Hakkı Nedir?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi işverenin haklı nedenle fesih hakkını düzenlemekte, 18. ve devamı maddelerinde ise geçerli fesih nedenleri tanımlanmaktadır. İşçinin işverenin malına bilerek zarar vermesi, çalışma yeri düzenini çok ağır şekilde ihlal etmesi, şiddet uygulaması, sarhoş olarak çalışması ve iş sağlığı ve güvenliğini ihlal etmesi gibi haller haklı nedenle fesih sebebi sayılabilir. Ancak işçinin kusur derecesi bu noktada belirleyici olmaktadır.

İş Kazasında İşçinin Hafif Kusuru, İşveren İçin Haklı Fesih Sebebi Olur mu?

Yargıtay ve bölge adliye mahkemeleri kararlarına göre, bir iş kazasının meydana gelmesinde işçinin hafif veya tali kusuru bulunuyorsa, bu durum şu şartlarla işverene haklı fesih imkânı vermez:

  • Olayda maddi veya manevi zarar doğmamışsa,
  • İşveren tarafından gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri yeterince alınmamışsa,
  • İş kazası sonucu işverenin ağır kusuru veya ihmalinin bulunduğu bilirkişi raporuyla tespit edilmişse.

Bu hallerde fesih ancak “geçerli neden” sayılabilir ve işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanır. Ancak işçinin kusuru nedeniyle iş görürlüğü ortadan kalkmışsa, işverenin iş akdini geçerli nedenle feshetmesi de mümkün olabilecektir.

İş Kazası Meydana Gelmesinde Hafif Kusuru Olan ve Hafif Kusuru Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçi İşe İade Davası Açabilir mi?

İşverenin işçinin hafif kusuruyla meydana gelen bir iş kazasını gerekçe göstererek iş sözleşmesini feshetmesi durumunda, bu fesih genellikle geçerli nedenle fesih kapsamında değerlendirilir. Geçerli nedenle yapılan fesihlerde ise işçinin işe iade davası açma hakkı bulunmakla birlikte, bu davanın kabul edilme ihtimali oldukça düşüktür. Zira Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, geçerli nedenli fesihlerde iş akdine son verilmesi usulüne ve yasal çerçeveye uygunsa, işe iade talebi reddedilmektedir.

Dolayısıyla, işçinin hafif kusurunun bulunduğu durumlarda işverenin feshi geçerli kabul edilirse, işe iade davası açılsa bile kazanılamaz. İşçinin bu durumda yalnızca kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu olur. İşçinin tali kusurunun bulunması, işe iade davasının sonucunu etkileyebilir ancak doğrudan engel teşkil etmez. Bununla birlikte, işverenin fesih gerekçesi mahkemece makul ve geçerli bulunursa, işe iadeye karar verilmeyebilir.

Emsal Karar: Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi

BAM 7. HD, 2024/1731 E. 2025/780 K., T. 02.05.2025 tarihli kararında şu hususlar vurgulanmıştır:

Mahkemece alınan 11.01.2024 tarihli kusur heyet raporuna göre; feshe konu ramak kala olayında davacının ihmal ve ihlali olduğu, davalının ise ağır ihmal ve ihlali olduğu kanaatine varılmıştır… Olay nedeniyle ortaya çıkan zararla ilgili delil bulunmadığı gibi feshin haklı fesih ağırlığında olduğu da ispatlanamamıştır. Ancak davalı açısından iş akdinin devamı beklenemeyecek nitelik arz ettiğinden, feshin geçerli nedene dayandığı kabul edilmiştir.”

Bu karara göre, işçinin tali kusurunun varlığı, tazminatsız fesih için yeterli görülmemiş; kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesine karar verilmiştir.

Yerel Mahkeme Kararından Alıntı (Gaziantep 10. İş Mahkemesi 2024/146 E. 2024/45 K.)

Davalı tarafça, davacının haklı nedenle işten çıkarıldığı iddia edilmişse de; olayda işverenin teknik denetim, bakım ve eğitim yükümlülüklerine aykırı davrandığının tespitiyle birlikte; davacıya kusur atfedilmekle birlikte bu kusurun haklı fesih derecesine varmadığı kanaatine varılmıştır.”

İş Kazasında İşçi Bakımından Hafif Kusurda Fesih: Tazminat Hakkı Devam Eder mi?

Tali kusur veya hafif ihmal nedeniyle meydana gelen bir iş kazasında işverenin doğrudan haklı nedenle fesih hakkı doğmaz. Bu gibi durumlar, şayet işverenin iş akdine devamı beklenemeyecek şekilde önemli bir neden varsa, ancak geçerli fesih sayılabilir. Bu durumda işçi işe iade davası açamaz, ancak kıdem ve ihbar tazminatını talep edebilir.

Hukuki belirsizlik yaşamamak ve haksız yere tazminat kaybına uğramamak için iş kazası sonrası fesih durumlarında mutlaka uzman bir hukukçudan destek alınması tavsiye edilir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukata Soru Sor
Call Now Button